Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Materiaal

Matti en Mona bestaat uit twee boxen: Matti en Mona 1 en Matti en Mona 2.

De taal die Matti en Mona 1 aanbrengen en oefenen, is de basis die een kind nodig heeft om te kunnen deelnemen aan het klas-en schoolleven. Matti en Mona 2 focust op woordenschat uit de leefwereld van de kinderen.

Handleiding

De handleiding is in de eerste plaats bedoeld voor onthaalklassen. Je kunt de handleiding ook in gewone klassen gebruiken. Sterke (Nederlandstalige) kinderen kunnen ingezet worden als tutor of mentor.

Lesactiviteiten

Les 1: Woordenschat aanbrengen

In de eerste les worden de woorden aangebracht. Dit kan over meerdere lessen worden gespreid als je merkt dat er te veel woorden moeten worden aangebracht.

Les 2: Inoefenen

Gebruik werkvormen uit andere thema’s om meer in te oefenen. Herhaal de spelletjes die de leerlingen het meeste aanspreken.

Les 3: Verankering van de geleerde begrippen

Hierbij worden de woorden vastgelegd op een werkblad, zodanig dat de kinderen de woorden zelfstandig kunnen inoefenen. De werkbladen van les 3 kunnen ook gebruikt worden als huiswerk of als klaswerk voor leerlingen die in de reguliere klas verder kunnen oefenen. Beslis zelf of je de woorden laat kopiëren op een cursusblad en instuderen, maar bedenk dat ook bij deze kopieeroefening opdrachten en handelingen horen. Deze opdrachten zijn specifiek schoolse opdrachten zoals ‘trek een kantlijn, schrijf je naam en datum…’ waar kinderen in de reguliere klas ook mee in contact komen.

Werkbladen

De werkbladen kun je kopiëren zodat leerlingen kunnen knippen, kleuren, in de juiste volgorde leggen enz.

Kopieerbladen

Met de kopieerbladen kun je zelf woordkaarten maken en kopiëren voor allerlei spelletjes, knip-en plakoefeningen of eigen werkblaadjes.

Beeldwoordenboek

Op het einde van elk thema vind je het beeldwoordenboek. Alle aan te leren begrippen van niveau 1 (Matti) staan overzichtelijk weergegeven. Laat de leerlingen de woorden uitknippen en bij de passende tekening kleven. De nummering van de woorden kan een hulp zijn voor kinderen die het lezen nog niet voldoende beheersen. Verzamel deze overzichtsbladen en vul ze per thema aan zodat de kinderen een eigen beeldwoordenboek opbouwen. Ter volledigheid kunnen ook de werkbladen van niveau 2 (Mona), waarbij de woorden door de leerlingen zelf genoteerd worden, bij het beeldwoordenboek gevoegd worden.

Cd-rom

De cd-rom werd ontwikkeld als werkmiddel voor scholen die geen onthaalklas organiseren of als individueel leermiddel om kinderen de leerstof te laten inoefenen of herhalen. In principe kunnen de leerlingen zelfstandig aan het werk. Op de cd-rom staan de verhalen van Matti en Mona, samenvattingen van de verhalen en bijhorende oefeningen. matti en mona - cd

Verhaalplaten

De verhaalplaten zijn de afbeeldingen van het verhaal op de cd-rom en kunnen klassikaal gemakkelijk ondersteuning aanbieden. De uitgeschreven tekst van elk verhaal vind je terug na de derde les. matti en mona - verhaalplaat

Woordplaten

De woordkaarten voorzien alle te leren begrippen van de beide niveaus. Oefen de begrippen in op alle mogelijke manieren. Aan de hand van het pictogram in de linker benedenhoek kun je zien of de woordenschat voor niveau 1 (Matti) of niveau 2 (Mona) bedoeld is. matti en mona - woordkaart

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief