Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Didactiek

Luna

Wie is Luna? 

Luna is een flinke, koene ruimtevaarder.

Om mee te kunnen met Luna moet je goed in je vel zitten, fit zijn en goed bewegen. Je moet flink rechtop kunnen zitten om in haar ruimtetuig te passen. Je kunt ook fijn met je handen en vingers werken, bijvoorbeeld om het ruimtetuig te besturen of om boutjes en schroefjes aan te draaien.  Een ruimtevaarder zoals Luna is superhandig!

Hoe weet Luna of je klaar bent om mee te gaan? Dat weet ze als je de stukjes uit haar naam kunt tekenen:

 

  • de lus van l
  • het boogje van u
  • het boogje van n
  • en het eitje van a

encourage script luna

Hoe werkt LUNA?

Denk aan een sterrenbeeld. Wanneer je bepaalde sterren met één lijn verbindt, krijg je een ‘beeld’. Zo werkt het ook met schrijven. Het geheel van de punten waar je start, draait en stopt bepaalt het letter- of woordbeeld: het modelschema.

Als schrijven zo werkt, moeten we oefenen op dat modelschema met die start-, draai- en stoppunten. Eens het modelschema mentaal verankerd is, oefenen de beginnende schrijvertjes de schrijfbewegingen in variërende groottes en in verschillende combinaties. We trainen op ritme, souplesse en tempo. Dat is het doel van Luna: een verbonden, leesbaar handschrift dat kinderen hun leven lang vlot kunnen gebruiken.

Modelschrift

Luna gebruikt een eenvoudige, hellende, kleine letter, met aanloop waar dat motorisch zinvol is. De verticale elementen, zoals lussen en halen, zijn anderhalf maal hoger dan de kleine basisvormen. Die lange letters zijn immers zeer belangrijk voor de leesbaarheid.

Luna kiest bij de hoofdletters voor pure eenvoud en leesbaarheid. De hoofdletters verschillen nauwelijks meer van de leesletter. De krullen zijn geschrapt. We staan hier bewust penopheffing toe.

Luna heeft vanzelfsprekend ook linkshellende, kleine en hoofdletters voor de linksschrijvers.

luna schrift voorbeelden

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief