Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Vijf unieke manieren om Vaderdag te vieren

Hij is hun held en voorbeeld: op 14 juni tonen je leerlingen hun papa hoe blij ze zijn om zijn zoon of dochter te mogen zijn! We geven enkele simpele, maar mooie manieren waarop ze Vaderdag kunnen vieren.

In het leven van je leerlingen speelt hun vader een grote rol. Hij is de persoon die hen helpt op te groeien tot wie ze zijn. Ook leerlingen die geen papa hebben of die hun papa niet kennen, hebben hopelijk een familielid of -vriend die zo'n vaderlijke of ouderlijke rol vervult. Denk maar aan alle kleine maar essentiële dingen die ze van hem gezien en geleerd hebben en ook de steun en bescherming die een vader- of ouderfiguur hen biedt. 

Elke vader of vaderfiguur is uniek en elke zoon- of dochter-vaderband is heel anders. En toch geniet elke vader enorm van die ene dag in het jaar die in het teken staat van die band. Je kan hem natuurlijk verrassen met een cadeautje, maar ook kleine gebaren kunnen veel deugd doen. In deze uitzonderlijke periode waar iets knutselen in de klas of thuis niet zo evident is, kun je je leerlingen tonen hoe ze ook op andere manieren uitdrukken dat ze hun vader(figuur) graag zien. Hieronder geven we enkele simpele, maar deugddoende kleine gebaren om Vaderdag dit jaar geslaagd te maken. Zo leren je leerlingen bovendien dat kleine dingen tegelijk de mooiste kunnen zijn.

1. To-do-list → You-did-list

Hierboven haalden we het al aan: van je papa heb je ontzettend veel geleerd, veel meer dan je beseft. Ongetwijfeld zijn er toch een paar vaardigheden of levenslessen die je meteen aan je papa kan linken omdat je ze aan hem te danken hebt. Lijst ze op en laat hem zien hoeveel hij je wel niet geleerd heeft. Vergeet vooral de kleine, zotte dingen niet, want die zullen de lach op zijn gezicht tijdens het lezen nog groter maken 😊 Zoals die keer dat hij per ongeluk voortoonde hoe je die pannenkoek net NIET moet omdraaien in de pan...

 

2. Schrijf een speech in je vaders taal

Iedereen heeft zijn eigen stopwoorden, typische uitspraken en herkenbare gebaren en gezichtsuitdrukkingen, ook je vader. Die zijn voor jou bijna dagelijkse kost, maar zelf is hij niet altijd bewust van zijn typische trekken. Des te leuker om hem er even op te wijzen met een originele speech: begin heel formeel en volgens de regels, om daarna te vervallen in zijn eigen dialect, typische intonatie, zijn meest gebruikte uitspraken, vloekwoorden, handgebaren, grijns, houdingen… Speech zoals je vader het zou doen! Benieuwd hoe snel hij doorheeft dat je hem letterlijk en figuurlijk in de kijker zet op Vaderdag 👨💁‍♂️

 

3. Keuzestress, op een leuke manier!

Cadeaus zoeken voor iemand is niet gemakkelijk, maar het zal je verbazen hoe leuk het is om ze te bedenken. Stel dat je al het geld en tijd van de wereld had: wat zou je je papa dan willen geven? Neem papier en knip wat strookjes uit, zo groot als geschenkbonnen. Schrijf op de bonnen al de dingen waar je papa blij mee zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan wat hij graag eet, hobbyspullen die hij goed kan gebruiken, tickets voor zijn favoriete artiest, een voetbalabonnement, vliegtickets naar de bestemming die hij altijd al eens wou bezoeken, zijn droomwagen… The sky is the limit. Stop de bonnen daarna in een fopdoos die je inpakt. Verrassingseffect gegarandeerd! En tot slot de keuzestress: laat hem één bon uitkiezen die hij wil gebruiken. Benieuwd welke het wordt…

 

4. Zeg het met woorden én beelden

Niet zo’n speecher of schrijver? Of misschien niet zoveel inspiratie? Dan zijn foto’s een eenvoudige, maar even leuke oplossing! Verzamel foto’s van jullie samen die je in huis of fotoboeken vindt of giet foto's op je smartphone/tablet in een album of een diashow. Het mooie aan foto’s is dat ze vanzelf mooie herinneringen bovenhalen en zo tot gezellige gesprekken leiden. In een mum van tijd bezorg je zowel je papa als jezelf op die manier qualitytime: je lacht met grappige momenten, verrast elkaar met herinneringen die de ander misschien al bijna vergeten was en brainstormt over volgende reizen en activiteiten om momenten als op de foto’s te herbeleven.

 

5. Een compliment voor elk talent

Op Moederdag zet je je mama in de bloemetjes. Op Vaderdag mag je je vader wel eens in de post-its zetten! Een compliment krijgen geeft een goed gevoel, maar eens te horen krijgen waarom jij naar hem opkijkt, zal hem zeker nog een beter gevoel geven. Neem een blokje post-its en schrijf op elk blaadje een talent of eigenschap van je vader die je bewondert, zonder de post-its al los te maken. Is hij bijvoorbeeld een krak in wiskunde of in klussen, heeft hij engelengeduld of geweldige humor: laat het hem weten! Of beter gezegd, laat hem maar zoeken. Vraag hem op Vaderdag om eerst zijn ogen te sluiten. Daarna plak je hemzelf, zijn bureau of vaste plek aan tafel vol met de post-its - aan hem om ze allemaal te vinden 😉

 

Vaderdag_idee

 

In de ogen van een kind is een vader natuurlijk een krak in alles, maar iedereen heeft zijn eigen unieke talenten waarin hij of zij uitblinkt. Ook in school leren je leerlingen waar hun talenten liggen. Heb je een paar leerlingen die bijzonder snel weg zijn met wiskunde en er graag mee bezig zijn? Dan is onze methode Krak voor hen een uitdagende en leuke aanvulling op de wiskundelessen.

Het wiskunde-aanbod Krak is bruikbaar over methodes heen, omdat een hoogbegaafde leerling de basisdoelen van zijn leerjaar/leeftijdsgroep al beheerst en geen vaste voorstellingsvormen meer nodig heeft. Krak zet duidelijk in op een hoger verwerkingsniveau en niet op tempodifferentatie voor de snelle werkers. De Krak-boekjes zijn gericht op een zelfstandige verwerking. De thematische context zorgt ervoor dat de leerstof van het leerjaar/de leeftijdsgroep op een complexer verwerkingsniveau ingeoefend wordt zonder vooruit te lopen op volgende leerjaren.

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief