Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoe ondersteun je hoogbegaafde leerlingen?

Als leerkracht geef je les aan een klas waarin iedere leerling uniek is. Uniek in hoe ze zijn en hoe ze denken. Onder je leerlingen zitten misschien ook enkele hoogbegaafde leerlingen die de leerstof sneller oppikken dan anderen. Hoe kun je hen daarbij het beste ondersteunen en voldoende uitdaging bieden, bijvoorbeeld voor wiskunde? 🤔

Wat is hoogbegaafdheid?

Wie de term hoogbegaafdheid hoort, denkt automatisch aan kinderen die heel slim zijn. Dat is terecht, maar dekt lang niet alle aspecten van iemand die hoogbegaafd is. Hoogbegaafdheid omvat namelijk een combinatie van een sterke cognitieve intelligentie, maar ook een uitzonderlijke creativiteit en een persoonlijkheid met een groot doorzettingsvermogen. Hoogbegaafde leerlingen vallen dus op omdat ze bijzonder goed in zijn in bepaalde vaardigheiden. Daarnaast zijn ze vaak ook gevoeliger voor overprikkeling. Welke gevolgen heeft dat voor hun leerproces op school?

  • Ze hebben meer dan andere leerlingen nood aan autonomie
  • Ze hebben behoefte aan verrijking

hoogbegaafdheid

Verrijking voor wiskunde

Ben je op zoek naar verrijkingsopdrachten voor de les wiskunde om je hoogbegaafde leerlingen die uitdaging en autonomie te bieden? Dan is onze Krak een waardevolle aanvulling bij je lessen. Dit aanbod wiskunde voor hoogbegaafde leerlingen is bruikbaar over methodes heen, omdat een hoogbegaafde leerling de basisdoelen van zijn leerjaar of leeftijdsgroep al beheerst en geen vaste voorstellingsvormen meer nodig heeft. Krak zet duidelijk in op een hoger verwerkingsniveau en niet op tempodifferentiatie voor de snelle werkers. De Krak-boekjes zijn gericht op een zelfstandige verwerking:

  • De boekjes lopen niet vooruit op de leerstof van de volgende leerjaren. De thematische context zorgt ervoor dat de leerstof van het leerjaar/de leeftijdsgroep op een complexer verwerkingsniveau ingeoefend wordt en vormt daardoor een grote uitdaging voor de hoogbegaafde leerling.
  • Het pakket van Krak oefent de wiskundige vaardigheden, maar zet tegelijk ook in op andere domeinen:
    • thematische werkboeken die gelinkt zijn aan de wereldoriëntatie van de verschillende leeftijden
    • talige vaardigheden: opdrachten moeten zowel talig als wiskundig geanalyseerd en geïnterpreteerd worden om aan de slag te gaan.
    • leren leren: de leerlingen maken actief gebruik van strategieën om het werkboek op te lossen, ze leren hoe ze een opdracht uitvoeren die niet vanzelfsprekend is.

Blader hier door enkele voorbeelden van de Krak-boekjes. 👇

1e leerjaar

2e en 3e leerjaar

3e en 4e leerjaar

6e leerjaar

 

BEKIJK MEER VOORBEELDEN »

MEER INFO »

SHOP DE KRAKBOEKJES 🛒» 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief