Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Zijn jongens beter in wiskunde?

Jongens kiezen nog altijd vaker voor wiskundige of technische richtingen dan meisjes. Daardoor ontstaat de algemene gedachte dat jongens er gewoon beter in zijn. Maar niets is minder waar. Een onderzoek van de KU Leuven toont namelijk aan dat kleuters van beide geslachten even goed scoren voor wiskunde.

De onderzoekers hebben 400 kleuters van 4 en 5 jaar wiskundige testjes voorgeschoteld. Uit de resultaten blijkt dat meisjes en jongens over evenveel aangeboren wiskundige vaardigheden beschikken.

Waarom kiezen jongens op latere leeftijd dan opvallend meer voor wiskundige en technische studierichtingen dan meisjes? Dat is niet helemaal duidelijk. De onderzoekers sluiten in ieder geval de invloed van stereotypes, zoals “meisjes hebben simpelweg minder interesse in wiskunde”, niet uit.

De aanleg is er dus, maar we moeten ook de interesse stimuleren. En dat moet bij jongens en meisjes in gelijke mate gebeuren.

Lees hier het volledige artikel van De Morgen.

Inspiratie voor de les wiskunde

Katapult

Deze wiskundemethode voor het lager onderwijs garandeert je maximaal resultaat en biedt je leerlingen veel wiskundeplezier. 

ONTDEK KATAPULT »

Krak

Krak is een wiskundeaanbod voor hoogbegaafde leerlingen. 

ONTDEK KRAK »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief