Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Nieuw op Kabas

Op Kabas staat al het materiaal van jouw die Keure-methodes. Het overzicht van dat les- en oefenmateriaal kreeg een nieuwe look! Vanaf nu staat het materiaal per type opgelijst onder elke les. Wij leggen uit hoe je het nu vlotter terugvindt en hoe je sneller bestanden aan taken toevoegt. 👇

1) Materiaal raadplegen
2) Vlot zoeken dankzij extra filters en aanduidingen 
3) Snel materiaal toevoegen aan taken


1) Materiaal raadplegen

1 - Kies in het linkermenu bij methodes voor de methode die je nodig hebt en klik op het icoon voor lesmateriaal

methodes > lesmateriaal

2 - Je komt automatisch op het overzicht Algemeen. Daar staan de algemene documenten nu opgelijst per type bestand. Belangrijk om te weten: een bestand openen kan nu rechtstreeks door op de titel van het bestand te klikken.

lesmateriaal > algemeen

3 - Klik op het thema en daaronder de les die je nodig hebt.

lesmateriaal > per les

4 - Aan de hand van de drie tabbladen bovenaan kun je kiezen welk soort materiaal je wilt zoeken: lesmateriaal, oefenmateriaal of leerplandoelen.

Filter op soort materiaal

5 - Je krijgt een lijst te zien met de materialen die zijn geordend per type bestand: handleiding, bijlage, correctiesleutel, video, digitale tool ... Rechtsboven kun je al het materiaal bij de verschillende types dicht- of openklappen. Dat kan zowel bij Lesmateriaal als Oefenmateriaal.

optie dichtklappen per type

materiaal per type dichtgeklapt

oefenmateriaal per type

2) Extra filters en aanduidingen

1 - Bij Oefenmateriaal kun je bovenaan filteren op remediëring, inoefening of verrijking. Klik je één van die opties aan, dan verschijnen enkel de oefeningen van dat type in het overzicht.

filter remediëring

filter inoefening

2 - Bij sommige bestanden zie je een label met 'zelf leren' en bij anderen niet. Dat label wijst erop dat het document voor de leerling verschijnt als je bij zelfstandig leren in het linkermenu die concrete les voor je leerlingen openzet. Bestanden zonder label worden niet zichtbaar via zelfstandig leren en kun je enkel beschikbaar maken voor je leerlingen door ze toe te voegen aan taken.

label zelf leren

2) Materiaal aan taken toevoegen

OPTIE 1 Je kunt een taak klaarzetten voor je leerlingen via het linkermenu taken door op de grote plus te klikken om een nieuwe taak toe te voegen. Vervolgens vul je de gegevens en taken in die je aan de taak wilt toekennen.

OPTIE 2 (NIEUW) De nieuwe look van het materiaaloverzicht laat echter toe om taken op een vlottere manier klaar te zetten vanuit het linkermenu methodes. Ga opnieuw naar het lesmateriaal of oefenmateriaal van je methode en naar de les waarover je een taak wilt geven: 

1 - Naast de bestanden die geordend staan per type zie je een checkbox staan als het een bestand is dat je kunt toevoegen aan een taak.

checkboxes om een bestand te selecteren

2 - Klik op een checkbox van de bestanden die je aan een taak wilt toevoegen, zo selecteer je één of meerdere bestanden tegelijk. Let op: meerdere documenten selecteren kan enkel per soort materiaal, dus enkel op het tabblad Lesmateriaal of Oefenmateriaal apart. 

geselecteerde bestanden

3 - Zodra je alle nodige checkboxes hebt aangevinkt, klik je op de roze button + TAAK die rechtsboven is verschenen. 

selectie aan taak toevoegen

4 - Je krijgt een venster waar je een bestaande taak kunt selecteren of een nieuwe taak kunt aanmaken om je geselecteerde bestanden aan toe te voegen.

nieuwe taak toevoegen

Jouw nieuw aangemaakte taak verschijnt in de lijst van bestaande taken waaraan je geselecteerde bestanden kan toevoegen.

Het voordeel van deze tweede methode? Je kunt meerdere documenten in één keer toevoegen aan een bestaande of nieuwe taak en op ieder moment nog nieuwe documenten toevoegen aan een bestaande taak. Wil je de taak toewijzen aan bepaalde leerlingen, openzetten of wijzigen, dan vind je jouw aangemaakte of aangepaste taak altijd terug bij taken in het linkermenu.

Wordt verwacht 💡

Op vraag van leerkrachten geven we ook de titels van bestanden een update: vanaf september zal het materiaal een eenduidige en duidelijke titel hebben zodat je het materiaal per type en op naam makkelijk terugvindt op Kabas.  

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief