Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wedden dat je dit nog niet wist over fietsen?

Op 3 juni vieren we zoals elk jaar Wereldfietsdag. Iedereen kent of heeft een fiets, maar toch zijn er veel feiten die je nog niet weet over fietsen. Laat je verrassen door deze fietsweetjes en maak van fietsen een permanent thema aan je klasmuur met de posters van Fluo! Wist je dat ...

200 jaar oud

… de fiets nog maar 205 jaar bestaat?

Hoewel het wiel al duizenden jaren eerder werd uitgevonden, dateert de eerste versie van de fiets van 1817. Die eerste fiets had nog geen pedalen. Mensen moesten lopen om het voertuig met twee wielen achter elkaar vooruit te krijgen. Pas in 1860 kreeg de fiets pedalen aan het voorwiel. Een ketting en luchtbanden werden pas tientallen jaren later toegevoegd.

… er bagageregels bestaan voor fietsers?

Je mag niet zomaar alles meenemen op de fiets. De bagage die je vervoert op een fiets mag namelijk niet uitsteken voorbij het voorwiel en geen 50 cm uitsteken voorbij het achterwiel. Verder mag je lading ook niet breder zijn dan 100 cm.

bagage op de fiets

grootte auto versus fiets

… twintig fietsen één auto kunnen vervangen?

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel ruimte een auto inneemt? Dat merk je maar al te goed als je een parkeerplaats voor één auto zou vullen met fietsen: er passen maar liefst 20 fietsen in! Wil je dus overvolle parkings en files vermijden, ben je beter af met je fiets!

… je als fietser geen voorrang hebt aan een fietsoversteekplaats?

Als voetganger of afgestapte fietser heb je voorrang op een zebrapad, maar als fietser aan een fietsoversteekplaats heb je die voorrang niet. Auto's hoeven op die plaats niet voor je te stoppen, tenzij je natuurlijk al aan het oversteken bent. In alle andere gevallen moet je als fietser voorrang verlenen en veilig wachten tot je over kan.

voorrang geven aan fietsoversteekplaats

wereldrecord snelste fietsrit

… de snelste fiets ooit wel 296 kilometer per uur reed?

Onmogelijk denk je. Maar toch niet helemaal: de Amerikaanse wielrenster Denise Mueller-Korenek haalde het wereldrecord in 2018, maar wel met behulp van een auto die haar op snelheid bracht. Bovendien reed ze achter een voertuig om de luchtweerstand tot een minimum te beperken.

… alleen kinderen tot 10 jaar op de stoep mogen rijden?

Als fietser kom je soms in situaties waar je even op de stoep wil rijden om een shortcut te nemen of om een slecht onderhouden fietspad of rijbaan te vermijden. Maar dat is een overtreding: officieel mogen enkel kinderen tot 10 jaar op de stoep rijden zolang ze geen voetgangers hinderen en rustig rijden.

enkel kinderen tot 10 jaar op de stoep

Ga voor een klas vol goede fietsers met Fluo

Verrast door de bovenstaande weetjes? Dan verklappen we ook graag dat we er een aantal  rechtstreeks uit de verkeersmethode Fluo haalden. Fluo biedt namelijk per leerjaar een thema over de rol als fietser in het verkeer. Daarbij worden verschillende belangrijke aspecten aangeleerd: de delen van een fiets, veiligheid en zichtbaarheid op de fiets, de plaats als fietser op de weg, voorrangsregels, verkeersborden, wat doe je in welke concrete verkeerssituatie … Met Fluo stoom je jouw leerlingen dus klaar om de weg op te gaan als bekwame, verantwoordelijke en veilige fietsers!

Posters over de fietser

Wil je alvast een paar van de leuke en boeiende posters van Fluo over de fietser afdrukken voor je klas? Vraag ze aan via het onderstaande formulier en ontvang de digitale versie van een poster voor elk leerjaar. 🚲

ONTDEK ALLE THEMA'S OVER DE FIETSER »

Logo Fluo

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief