Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Week van de mobiliteit: veilig met voertuigen

Bij de start van een schooljaar hoort ook de terugkomst van druk verkeer. Stilstaan bij verkeersveiligheid is daarom heel belangrijk. Zet mobiliteit van 16 tot 22 september in de kijker met een verkeersles over je veilig verplaatsen en duurzame vervoermiddelen met Fluo. Want nieuwe vervoermiddelen brengen nieuwe regels met zich mee.🔌🛴

Week van de mobiliteit

Elk jaar wordt de Week van de mobiliteit georganiseerd door het Netwerk Duurzame Mobiliteit, van 16 tot en met 22 september. Over heel Vlaanderen zetten mensen acties en campagnes op om duurzame mobiliteit onder de aandacht te brengen, zoals de Strapdag en autovrije dagen. De term 'mobiliteit' heeft echter een bredere betekenis dan enkel duurzame mobiliteit. Het omvat alle verplaatsingen, vervoermiddelen en -infrastructuur die nodig zijn in onze samenleving, zowel voor transport als woon-werkverkeer.

Thema mobiliteit in de klas

De verkeersmethode Fluo wijdt in het 5e en 6e leerjaar een werkboek aan het thema mobiliteit. Zo wil Fluo leerlingen ervan bewustmaken dat er veel verschillende vervoermiddelen bestaan die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Ze leren dat het soort voertuig enerzijds bepaalt wat je als bestuurder wel of niet mag of moet doen. Anderzijds heeft het type voertuig ook impact op hoe andere weggebruikers en voertuigen zich moeten gedragen in het verkeer. Daarnaast bespreken ze hoe ze duurzame keuzes maken en voor milieuvriendelijker vervoer kunnen kiezen.

Voorbeeld uit Fluo 5: soorten vervoermiddelen

Voorbeeld uit Fluo 6: duurzame keuzes

Elektrisch: duurzaam, maar snel!

Tijdens de les over duurzaam transport zullen leerlingen de elektrische voertuigen maar al te goed herkennen. Ze worden steeds populairder en talrijker in ons dagelijkse verkeer. Dat is goed voor het milieu, maar vraagt wel extra oplettendheid in het verkeer. Elektrische voertuigen gaan namelijk een stuk sneller dan hun niet-elektrische variant en maken bovendien amper lawaai. Maak je klas er zich dus van bewust dat fietsers, steppers en autobestuurders heel snel voorbij kunnen komen, en dat ze daarom nog beter moeten opletten bij het oversteken, voorrang verlenen en manoeuvreren. Kijk, luister en observeer jouw en andermans snelheid dus extra goed!

Mobiliteit met Fluo

BEKIJK MEER MATERIAAL VAN FLUO »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief