Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

BOON en Diabolo

BOON biedt een nieuwe kijk op het vak Nederlands. Het is een doelgerichte methode Nederlands met een frisse en actuele inhoud. 

MEER WETEN OVER BOON »

Benieuwd naar het Diabolo-concept in BOON? We bekijken 2 voorbeelden uit de methode:

BOON 1 Module 1: Prescriptieve tekst

Intro: De leerlingen spelen aan het begin van het schooljaar het kennismakingsspel van hun voorgangers. Tijdens een korte reflectie bespreken ze het spel. Wat vonden ze goed, wat vonden ze minder goed en wat zouden zij veranderen aan het spel? Op die manier worden ze warm gemaakt om zelf een spel te ontwikkelen.

Midden: De leerlingen nemen verschillende spelfiches onder de loep en leren spelenderwijs de kenmerken van een spelfiche kennen. Ze oefenen het schrijven van gerichte instructies.

Outro: De leerlingen ontwerpen een kennismakingsspel dat volgend schooljaar door de nieuwe leerlingen gespeeld kan worden.

Module 1 - lerarendossier

BOON 1 Module 4: Narratieve tekst

Intro: Aan de hand van enkele beelden en stellingen worden de leerlingen uitgedaagd om te reflecteren over het wezen van de poëzie. Poëzie is meer dan een gedicht dat rijmt. Poëzie zit overal. Poëzie biedt mensen de kans om te praten over hun gevoelens.

Midden: De leerlingen proeven in deze module van verschillende vormen van poëzie en liedteksten. Ze bestuderen voorbeelden van stiftgedichten, elfjes, klankgedichten, beeldgedichten … en zien zo dat gedichten vele gezichten hebben. Ze gaan dieper in op rapteksten en poetry slam als middel om hun gevoelens onder woorden te brengen.

Outro: De leerlingen schrijven samen een gedicht en brengen dit naar voren. Zo organiseren ze een heuse poetry slam; een beetje hetzelfde als een dance battle of een bokswedstrijd, maar dan met woorden.

Module 4 - lerarendossier

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief