die Keure Educatief

Isaac-techniek: module Planeet vol spanning

Methode: Isaac-techniek

In deze module van Isaac-techniek staan krachten centraal. Via het Isaac-moment wordt dit thema op een speelse manier aangebracht. Vanuit het kruiswoordraadsel komen de leerlingen tot het woord kracht en kunnen ze meteen gaan experimenteren met de kruiswoordconstructie. Zonder enige voorkennis of gebruik van terminologie geeft het de leerlingen een mogelijkheid om zelf een aantal bevindingen te doen.
Deze module benadert krachten vanuit constructies. De leerlingen leren dat mensen dagelijks geconfronteerd worden met de uitdaging om op een dynamische wereldbol constructies te bouwen die krachten moeten kunnen weerstaan. Achtereenvolgens leggen we uit wat stabiliteit, sterkte, stijfheid en verbindingen zijn, en ook wat er gebeurt als constructies daar niet aan voldoen. Met een aantal experimenten zoeken de leerlingen zelf uit hoe ze stevigheid in een bepaalde constructie kunnen stoppen. We staan ook even stil bij een aantal courant gebruikte materialen in de bouwkunde en hun functie. Doorheen de module geven foto’s en een aantal filmpjes de leerlingen een beeld van hoe de mens natuurkrachten (die inspelen op constructies) probeert te trotseren.
Tijdens de Isaac-actie gaan de leerlingen met hun kennis letterlijk op inspectiepad in een gebouw of bouwen ze een trilplaat waarna de leerlingen de inwerkende (tril)krachten (zoals van een aardbeving) op een hoge constructie onderzoeken.
 

6,10

Bestelnummer: 908080282 ISBN: 9789048639755