die Keure Educatief

Isaac-natuurwetenschappen: module Planeet vol spanning

Methode: Isaac-natuurwetenschappen

In deze module van Isaac-natuurwetenschappen staan krachten centraal. Via het Isaac-moment wordt dit thema op een speelse manier aangebracht. Vanuit het kruiswoordraadsel komen de leerlingen tot het woord kracht en kunnen ze meteen gaan experimenteren met de kruiswoordconstructie. Zonder enige voorkennis of gebruik van terminologie geeft het de leerlingen een mogelijkheid om zelf een aantal bevindingen te doen.

Vanuit de invalshoek Natuur bespreken we enkele veelvoorkomende natuurkrachten en focussen we dan op vier in het bijzonder: drukkracht, trekkracht, zwaartekracht en wrijvingskracht. De leerlingen maken hier meteen kennis met de mogelijke effecten van krachten. Daarna bekijken we krachten vanuit een meer wiskundige hoek en bespreken we het vectormodel. Hier halen we ook de grootheden, eenheden en hun symbolen aan. Meer specifiek is de newton hier belangrijk als eenheid van kracht. Oefeningen moeten de leerlingen vervolgens duidelijk maken wat het aangrijpingspunt, de grootte, de richting en de zin van een kracht is. Een apart stuk is ook gewijd aan zwaartekracht, iets wat misschien een eerder abstract onderwerp is voor leerlingen, maar tegelijk wel cruciaal is voor het leven op aarde. Na de toelichting over zwaartekracht, wordt het zwaartepunt behandeld. Het laatste hoofdstuk spitst zich toe op de faseovergangen waarbij bepaalde krachten kunnen vrijkomen.

Tijdens de Isaac-actie testen de leerlingen hun kennis van krachten door het bouwen van een brug naar een ontwerp van Leonardo da Vinci.

6,10

Bestelnummer: 908080262 ISBN: 9789048639595