Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Overname Catherine Binding past in groeistrategie die Keure

De Brugse drukkerij en uitgeverij Die Keure heeft onlangs buurbedrijf Catherine Binding overgenomen. De operatie past in een verticale integratie van het productieproces, maar zorgt ook voor fysieke groeimogelijkheden op de site in de Kleine Pathoekeweg. De recente wissel aan de top pompt nieuwe zuurstof in het familiebedrijf dat met topkwaliteit het verschil wil blijven maken in een razendsnel veranderende sector. 

Dit voorjaar werd Alexis Bogaert benoemd tot de nieuwe gedelegeerde bestuurder van Die keure. Hij heeft ervaring in de private equitywereld en was al acht jaar aan boord van het bestuur van Die Keure, waarvan vier jaar als voorzitter. Hij vertegenwoordigt meteen de derde generatie van de familie Norman die samen met de familie Deschildre - beide families zijn ook eigenaar van Continuga in Heule - Die Keure in goede banen leidt. 

"Die Keure werd opgericht in 1942 en was oorspronkelijk een drukkerij die voornamelijk voor de overheid werkte. Later werden ook eigen publicaties uitgegeven", bewijst Alexis Bogaert dat hij de geschiedenis van het bedrijf goed kent. "We mikken daar - ook vandaag nog - op juridische en economische thema's en op het educatieve segment. In het onderwijs dekken we alles af from cradle to grave: we hebben een aanbod van het kleuter- en lager onderwijs tot de voortgezette opleidingen. De juridische en educatieve uitgaven zijn nog altijd een zeer belangrijk deel van onze activiteiten, naast commercieel drukwerk voor binnen- en buitenland, en bepalen voor een stuk de perceptie die velen in België van Die Keure hebben."

Kwalitatieve kunstboeken

Nochtans is het bedrijf, zeker in het buitenland, eerder gerenommeerd voor hoogwaardige kunstboeken. "Voor de meeste musea met werelfaam, zoals Tate Modern, het MoMa en het Rijksmuseum, hebben we al catalogie gemaakt", vertelt Alexis Bogaert. 

"Ook Sotheby's plaatst drukorders bij ons. Van onze 30 miljoen euro jaaromzet komt momenteel zowat 15% uit het buitenland. Maar zowel in de museumwereld als bij de luxetijdschriften die internationaal worden verspreid, zien we nog een groeimarge."

Catherine Binding is een binderij met een team van 15 mensen gespecialiseerd in garenloze en garengenaaide boeken, voornamelijk softcover. Alexis Bogaert: "Drukken op zich is al een activiteit met een lage marge. Ook bij de binderijen zie je enerzijds dat de kleine spelers verdwijnen, en anderzijds consolidaties. Wat overblijft, zijn grote binderijen en geïntegreerde drukkerijen die hun eingen bindwerk verzorgen. Door de overname van Catherine Binding hebben we nu het volledige productieproces onder controle. Dat is niet onbelangrijk als je de topkwaliteit wil leveren die we altijd voor ogen hebben."

Online educatie vult print aan

Met 215 personeelsleden is Die Keure een grote speler in de grafische wereld. Toch is 10% vandaag al enkel bezig met digitale uitgaven. "In de onderwijswereld wordt het krijtje van de leerkracht meer en meer verdrongen door het digitale bord. Daarvoor ontwikkelden wij passende leermethoden. Leerplannen integreren we ook in games. Het begon met de Monkey Tales Games, een wiskundespel voor lagere scholen dat nu ook via Steam - een online downloadplatform - internationaal beschikbaar is. Dit schooljaar rolden we een 3D-leerplatform uit waarin schoolmethoden worden aangereikt. Het heet Kweetet.be en is leerplandekkend voor het lager onderwijs met rekenen, taal en wereldoriëntatie. Er is een grote toekomst voor het digitale verhaal in onderwijs. De leraar kan makkelijker zien en meten welke vooruitgang elk kind maakt. En een game motiveert kinderen om te leren", besluit Alexis Bogaert. (SD - Foto MVN)

Uit: Ondernemers 15, 10 oktober 2014