
Allergenen in de voeding
Dit praktijkgericht boek is het hulpmiddel bij uitstek voor alle voedingsbedrijven die een allergenenbeleid voeren. Er wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste allergenen en hun detectiemethoden. Daarnaast worden geldende wetgevingen en vereisten in certificatiesystemen uitgebreid toegelicht.
Inhoudstafel
Hoofdstuk 1: Reacties op voeding
1.1. Voedselreactie
1.2. Voedselovergevoeligheid
1.3. Immunologische voedselovergevoeligheid of voedselallergie
1.4. Niet-immunologische voedselovergevoeligheid
1.5. Verschillen tussen voedselallergie en voedselintolerantie
Hoofdstuk 2: Allergenenwetgeving
2.1. Europese wetgeving
2.2. Belgische wetgeving
2.3. Buitenlandse wetgeving
Hoofdstuk 3: Allergenenkwalificatie
3.1. Oneindig aantal allergenen
3.2. LeDa-lijst
3.3. Verplicht te declareren allergenen
Hoofdstuk 4: Allergenenkwalificatie
4.1. Drempelwaarden
4.2. Bepaling van drempelwaarden
4.3. Wettelijk geregelde drempelwaarden
4.4. Australische VITAL-model
4.5. Wetgeving in Zwitersland
Hoofdstuk 5: Allergenendetectie
5.1. Vraag vanuit de voedingsindustrie
5.2. Monstername
5.3. Analysemethoden
5.4. Validatie analysemethoden
5.5. Keuze bij allergenenanalyse
Hoofdstuk 6: Allergenenmanagementsysteem
6.1. Opzetten van een allergenenmanagementsysteem
6.2. Ondersteuning voor een allergenenmanagementsysteem
6.3. Hygiënische basisrichtlijnen voor allergenen
6.4. Allergenen in het HACCP-plan
6.5. Allergenen en autocontrole
6.6. Certificatiessytemen
Hoofdstuk 7: Allergenentoekomstperspectief
7.1. Huidige stand van zaken
7.2. Mogelijke oorzaken
7.3. Uitdagingen voor morgen
Referentielijst
Cette page est en construction.